2016. június 14., kedd

Kedvenc falum a környéken: Kübekháza

Kübekháza Szegedtől kb. 15 km-re fekszik a román és a szerb határ közelében. Szép, takaros falu, én nagyon szeretem. A legrövidebb út Szegedről Szőregen keresztül vezet Kübekházára, de most, hogy a Deszk Klárafalva bicikliutat befejezték arról is megközelíthetjük a falut.




Kübekháza helységnév táblája és üdvözlő dekorációja
Elbújtam... Vagy mégse? 


Néhány tény Kübekházáról

  • Kübekházát 1844-ben alapították, dohánykertészetet akartak létrehozni ezen a területen. A nevét Friedrich Freiherr Kübeck von Kübauról kapta, aki elindította a telepítési folyamatot. Ő az osztrák udvari kamara elnöke volt. 1851-ben német családok költöztek a településre. Kübekháza németül Kübeckhausen, a falu végén így is ki van írva neve. 
  • A XIX. század nem volt kegyes Kübekházával. Négyszer tört ki kolerajárvány, többször belvíz sújtotta a környékbeli földeket, tönkretéve a termést. A kolera olyan súlyos csapás volt, hogy máig él a falusiak emlékezetében. Legalábbis nagyanyám még meg tudta mutatni, hogy hol temették el a járvány áldozatait.
  • A falu határában találkozik a magyar, román és szerb határ. Itt áll a hármashatárkő. Május utolsó hétvégéjén tartják a kübekházi falunapot, ekkor ideiglenesen megnyitják a határt. Ilyenkor kerülő nélkül át lehet menni Óbébára és Majdanra.
  • Kübekháza az egyetlen település Magyarországon, ahol a házszámok egymást követik, nem kezdődik újra a számozás az utca elején. 1-től 589-ig tart a számozás. Nem tudom, hogy ez könnyebbé teszi-e a postás dolgát...
  • Nekem nagyon tetszenek a sváb eklektikus stílusú és a magyar napsugaras házak, szeretek csakúgy fel-alá biciklizni. A főtéren a templom és a park körül fut az út.


A kübekházi templom tornya egy nyári délután
A templomtorony - messziről is látszik


Út Kübekházára

Szegedről leggyorsabban Szőregen át tekerhetünk Kübekházára. Az út eléggé rázós, de azért tűrhető. Tavasszal virágzó kökénybokrok szegélyezik néhány helyen az utat, nyáron az útszéli fák adnak árnyékot, valamint a két nagy kanyar után van egy kis erdő. Azon a szakaszon mindig hűvösebb van kicsit, jól szokott esni.


Kübekházi út kátyúkkal és fákkal szegélyezve
Nem érdemes nagyon a szélén tekerni...

A 43-as úton is mehetünk Deszk, majd Klárafalva felé. Deszkig a bicikliút rázós és keskeny, de utána jobb lesz. Klárafalva és Kübekháza között jó minőségű aszfalton suhanhatunk, jókat lehet száguldozni. További előnye, hogy alacsony a forgalom, leginkább más bringásokkal találkozhatunk. Gyakran látni magasban keringő ragadozó madarakat, rohanó nyulakat és őzeket.

Kübekházi megálló

A falu körforgalma után a főtér fele tekerve jobbra található a Hársfa Söröző. Kellemes falusi kocsma, barátságos vendégekkel és társasággal. Van terasz is, de benn is elfogyaszthatjuk jól megérdemelt sörünket vagy kávénkat. Gyümölcsleveket, szénszavas üdítőket is kérhetünk. Jó hely arra, hogy akár egy egész délutánt elücsörögjünk, de azért némi mozgást is vigyünk a programba a kübekházi tekeréssel.


Kübekházi Hársfa Söröző pultja és sör az asztalon
Kocsmai csendélet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Real Time Analytics